Castell de Bestracà – Camprodon / Ripollès

Valoració: 1 vot.
espereu…

F O T O S


I T I N E R A R I


Situació: En terrenys del municipi de Camprodon (Ripollès) – Girona.

Època: Medieval.

Estat: Malmès. Lliurament accessible. Esplèndides vistes als voltants.

Altres noms:

Accés - Visitat el 24/10/2009:

L’itinerari proposat, és el següent:

Iniciem el recorregut al poblet d’Oix i circulant per la carretera que es dirigeix a Beget, a uns 3,5 km. d’Oix, trobarem un trencall a mà dreta (Segon trencall. N 42 16 49 02 31 32. No hi ha cap indicació), per on continuarem.

(Donat que és molt tancat aquest trencall, per facilitar la maniobra amb el cotxe,  podem anar uns quants metres més endavant, on trobarem un ampli voral a la dreta, que ens permetrà invertir el sentit de la marxa, i enfilarem més còmodament  aquesta entrada).

Posem el compta quilòmetres del cotxe a zero.

Circularem ara per una pista de muntanya en bones condicions. Tot i així, caldrà tenir en compte que les circumstàncies meteorològiques poden alterar sensiblement les condicions de circulació.

Al cap d’uns 700 metres de recorregut, sobrepassarem, deixant-la a la nostra esquerra, una bonica masia abandonada, Cal Peirer (42 17 01.72 02 31 37.67).

Al cap d’un recorregut aproximat d’uns 2 km. des de la carretera general, arribarem al coll de Bestracà (42 17 19.79 02 31 0.44) , on aparcarem còmodament el vehicle, disposats a continuar el camí a peu.

Cal dirigir-nos en direcció a una masia que es veu molt propera, a la dreta, a dalt. Al costat hi ha una esglesieta.

Deixem el trencall que per l’esquerra ens duu al pati de la masia i al cap de ben poca estona, arribem a la petita planura (accessible fins aquí amb vehicle tot terreny ...) on hi ha la bonica església de Sant Andreu de Bestracà (Romànica  segle XII - Restaurada l’any 1982 pels amics de l’Alta Garrotxa).

Al costat mateix de l’església, perfectament visible, veurem el tronc d’un gegantí arbre caigut. Aquí mateix s’inicia el camí a peu al castell.


No hi ha cap informació, però des d’aquest lloc, anirem trobant un bon grapat de fites, que situades en el lloc oportú, ens dirigeixen amb precisió al nostre destí.

     

El camí zigzagueja entre l’arbreda, anant guanyant altura, fins un lloc on trobem a l’esquerra, unes grans pedres, per enmig de les quals hem de continuar, grimpant com les cabretes.

Ens trobarem caminant per la cresta de la muntanya, amb impressionants espadats a la nostra dreta, seguint de manera intuïtiva un imprecís corriol, ara ja sense fites, en sentit ascendent cap al cim més alt d’aquesta carena, on trobarem les restes del castell.

Val a dir que aquest tram final pot presentar dificultats per a gent poc acostumada a anar per la muntanya. No és gens aconsellable fer-ho amb criatures ni amb gent gran.

Al punt més alt del turó, presidint les restes del castell, hi ha un vèrtex geodèsic. La planxa de metall amb les dades inscrites, està mig trencada.  Pels voltants hi ha un considerable nombre de pedres escampades. Devia d’haver estat una notable fortificació.

La pujada, des del lloc on hem aparcat el cotxe, fins el cim, l’hem fet en uns 45 minuts.

Localització: N 42 17 39.66 02 30 55.55 - Altitud: 1.054 m.

Altres: Un curt i entretingut relat sobre el Drac de Bestracà:

Edificacions properes: Dins del terme municipal de Camprodon, i no precisament a la vora les unes de les altres, hi podem trobar varies edificacions. Veure el mapa de Google d’aquesta mateixa pàgina.

Altres pàgines:

Autors: Ricard Ballo i Montserrat Tañá.

MAPA de situació:Ripollès : Veure en un mapa més gran.