Castell de Selma – Aiguamúrcia / Alt Camp

Valoració: 1 vot.
espereu…

F O T O S


castell-de-selma-081113_534bis

Pany de muralla supervivent.

castell-de-selma-081113_503bis

Un altre pany de muralla amb una obertura que podria haver estat un gran finestral (?) o en qualsevol altre cas, un bon estrall a la paret.

castell-de-selma-081113_505

Obertura que podria haver estat la porta d'entrada (?) a l'edificació.

castell-de-selma-081113_532

Arcada de pedra. Desconeixem la seva utilitat.

I T I N E R A R I
 


Situació: En terrenys del municipi d’Aiguamúrcia (Alt Camp) – Tarragona.

Època: Documentat des del 977 o 978. El 1847 el castell de Selma ja era arruïnat. – (Font: Enciclopèdia Catalana ).

Estat: Molt malmès, escasses restes. Lliurament accessible. Esplèndides vistes i a més, sorprenents per la seva extensió, donat que tot el camí fins aquí es circula rodejats d’arbres que limiten molt la visió.

Altres noms:

Accés - Visitat el 13/11/2008:

Procedents del Monestir de Santes Creus, i circulant per la carretera TV-2441, en sentit Pontons, entre els PK 8 i 9, a mà dreta hi ha un trencall (N 41 22 23 E 01 25 42), cap a on ens dirigirem, identificat amb un cartell que diu Coll de L’Arboçar i un altre que indica, Ermita de Sant Agnès, Selma i El Pla de Manlleu.

Aquí comença una pista de muntanya (*), sense asfaltar,  per on circularem seguint les instruccions dels nombrosos cartells informatius, de color verd, de senderisme,  que aniran apareixen sempre en el lloc oportú. (Ja hem comentat en altres ocasions que a la comarca de l’Alt Camp hi ha una abundant retolació del camins, que no es veu en altres contrades del nostre país.)

Així doncs continuarem circulant per la pista principal, obviant intuïtivament petits trencalls que anirem trobant. Hi ha un lloc on deixem constància de la situació: N 41 22 09 01 27 21, que és el darrer trencall a mà esquerra por on hem de continuar, indicat amb un cartell que a dia d’avui està molt torçat i pot portar a confusió la direcció que cal seguir.

Finalment arribem a un lloc on trobarem un cartell de senderisme amb la llegenda  Coll de la caça o de la creu (712 m), on hem aparcat el vehicle ( 41 22 09 01 27 47) en un petit racó, doncs per la projecció dels darrers metres que hem fet de camí, hem intuït que els propers no presagiaven gaire millor estat per fer-los en un vehicle convencional.  Des de la carretera general fins aquí hi ha una distància aproximada d’uns 4,1 km. De totes maneres, davant nostre, dalt del turó, en mig dels arbres, ja es veu propera la silueta del castell.

Continuant a peu, al cap de molt poca estona ens trobem que la pista dona un gir brusc cap a la dreta, enfilant-se. Davant per davant per on veníem, arrenca un petit corriol,  on en mig de l’espessa arbreda es deixa veure una mica l’alta torre d’un campanar, el del poble vell de Selma. Deixem aquesta visita per més tard, si cal, i continuem encara una estona per la pista amunt, fins que arribem a un petit replà (41 22 03 01 27 39), on agafa empenta el camí en decidida direcció cap avall, per on no continuarem. A l’esquerra d’aquest replà s’inicia un petit i  confús corriol, que en dos minuts ens porta a les minses restes del castell de Selma.

(*) Nota: La climatologia pot modificar sensiblement les condicions de circulació per pistes de muntanya. Cal tenir-ho en compte.

Localització: N 41 22 02 E 01 27 41 - Altitud: 749 m. 

Altres: Tot i que nosaltres hem viatjat en un vehicle de turisme, no considerem oportú invitar a altres a fer-ho. A més de l'estat del terra en un moment donat l'atapeïda vegetació que hi ha a banda i banda del camí, deixa senyals a la carrosseria del cotxe.

Edificacions properes:

Altres pàgines:

Autors: Ricard Ballo i Montserrat Tañá.

MAPA de situació:Alt Camp : Veure en un mapa més gran.

A L T R E S 


castell-de-selma-081113_511

Vista de l'antic poble de Selma, als peus del castell del mateix nom, avui abandonat, banyat per la càlida llum de darrera hora de la jornada, d'un dia del mes de novembre.

castell-de-selma-081113_521bis2

Extenses vistes des del finestral (?) citat anteriorment.