Església de Sant Climent de Taüll – La Vall de Boí / Alta Ribagorça

Valoració: Encara no hi ha vots.
espereu…

F O T O S


I T I N E R A R I 


Situació: A Taüll, entitat de població del municipi de la Vall de Boí (Alta Ribagorça) – Lleida.

Època: Segle XI – Romànic (Patrimoni.Gencat)

Protecció: Patrimoni de la Humanitat - BCIN.

Estat: Bon estat. Visitable. Hi ha disposada una zona d’aparcament gratuït, al davant.

Altres noms:

Accés - Visitada el 20/09/2012:

Senzill de localitzar: a tocar de la mateixa carretera L-501, per on hem arribat al poble.

Localització: N 42 31 03 E 00 50 55 – Altitud: 1481 m.

Altres:

  • De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Setembre 2012):

“ Descripció

Església romànica amb dues etapes constructives. La part baixa dels murs de la capçalera i del mur meridional corresponen a la primera època. És un edifici de tres naus i tres absis semicirculars. Les naus estan separades per columnes cilíndriques que sostenen grans arcs de mig punt. La coberta és d'encavallades de fusta, la qual cosa constitueix un arcaisme explicable potser pel fet que es volgués imitar l'estructura del temple anterior.

 L'interior destaca per la simplicitat de les seves formes i per la manca d'elements decoratius estructurals. La majoria de les columnes només s'ornen al capdamunt amb un o dos frisos en dents de serra. L'exterior dels absis presenta, en canvi, una decoració de tipus llombard, amb arcuacions cegues i lesenes, per sobre de les quals corre un fris en dents de serra.

 L'element més destacat de l'edifici és, des del punt de vista arquitectònic, l'esvelt campanar de torre que es dreça, exempt, al SE de l'edifici. De planta quadrada, té sis pisos, cinc dels quals amb finestres geminades (triples al tercer pis), emmarcades dins un parament amb arcuacions llombardes i, a partir del tercer, amb uns frisos en dents de serra que marquen la separació dels pisos.

 L'església actual s'assenta sobre la base d'una construcció anterior, que degué quedar mig soterrada per una esllavissada que apujà el nivell del sòl un metre i mig, aproximadament. Aquest fet és visible a l'absis central, on resten ran de terra les finestres de l'absis primitiu. La construcció actual degué conservar pràcticament l'estructura de l'anterior.

 Però l'element més conegut de l'església de Sant Climent són les pintures murals que decoraven l'absis central i les parets del presbiteri, i que foren descobertes l'any 1922 en el curs d'una restauració. Traslladades al Museu d'Art de Catalunya, n'hi ha una reproducció in situ. Les pintures de l'absis són centrades pel Pantocràtor, envoltat d'àngels i dels símbols del Tetramorf. A sota, hi ha figures de sants. A la volta del presbiteri hi ha escenes de l'Antic i el Nou Testament i de l'Apocalipsi. La força expressiva de les línies i la rica i acurada policromia fan d'aquest conjunt un dels millors exemples de pintura romànica catalana. El 1998 fou restaurada l'escala d'accés al campanar.

Notícies històriques

Taüll, un poble de la vall de Boí, és conegut per les seves esglésies romàniques, aixecades gairebé simultàniament al segle XI. L'església de Sant Climent, situada als afores, fou erigida pels Erill, senyors del lloc, probablement en un intent de crear un nucli monàstic a la vall.

 Se'n desconeixen les dates concretes de la seva construcció, però l'església actual, bastida sobre els fonament d'una d'anterior, fou consagrada el dia 10 de desembre de 1123 pel bisbe de Roda d'Isàvena, Ramon Guillem, tal com s'especifica en una inscripció pintada en el fust d'una columna del temple.

 Les pintures romàniques trobades reben el nom de "mestre de Taüll" i foren traslladades al MAC de Barcelona. “


 

  • Edificacions properes

Altres pàgines:

Autors: Ricard Ballo i Montserrat Tañá.

MAPA de situació:Alta Ribagorça : Veure en un mapa més gran.